”Varför ska man ha Svenska när vi redan kan prata svenska?”

Den frågan ställer elever ibland. Här är en del av svaret:

Att studera språkets uppbyggnad ger dels kunskaper om språket som gör att man lär sig behärska att både skriva och tala korrekt, dels ger det en solid bas som underlättar inlärningen av främmande språk.

Att läsa skönlitteratur ur olika genrer och tidsperioder berikar både språket, läsförmågan och den egna fantasin, samtidigt som man får ryckas med och njuta av olika slags berättelser. Detta har eleverna med sig när de själva skriver olika slags texter. Vem vet, vi kanske har en framtida författare i någon av våra grupper?

Svenskämnet består dessutom av en muntlig del, där vi tränar på att hålla föredrag, samtalsteknik och argumentation.

Eva-Marie Rönnborg

Eva-Marie Rönnborg - Svenska